Pe piață există multe produse cosmetice și o varietate de produse pentru îngrijirea părului. O mare parte dintre ele au fost create pentru a consolida coafura, a împiedica să se subțieze prea mult, să netezească structura și să dea strălucire firelor individuale. Oferta de produse cosmetice și preparate medicinale le include pe cele care stimulează scalpul pentru a elibera părul nou. Prin stimularea foliculilor, acestea repară daunele cauzate de factori din interiorul și din afara corpului. Adesea o fac cu adevărat eficient! Rezultatele? Este un păr mai des și cu aspect mai sănătos. Totuși, cum să găsim o măsură bună care să răspundă așteptărilor noastre? Există opțiuni mai bune și mai proaste printre propunerile de ingrediente active. Prima categorie include, fără îndoială, coada calului de încredere – una dintre cele mai vechi și mai bine cotate plante. Cum funcționează și de ce ar trebui inclusă în îngrijirea zilnică astăzi?

O lungă istorie a cozii calului

Coada calului (Equisetum arvense L.) este una dintre cele mai cunoscute plante folosite în medicina pe bază de plante de mii de ani. Era deja în creștere în era paleozoică. În perioada preistorică putea ajunge până la 27 de metri. A fost folosit de înțelepți și vraci de la începutul timpului. Interesant, romanii antici consumau coada calului pur și simplu ca parte a meselor lor zilnice; astăzi este în meniul bucătăriei japoneze.

Planta coada calului se aseamănă cu coada unui cal. Acesta este motivul pentru care și-a luat numele din două cuvinte latine – „echus”, care înseamnă cal, și „seta”, care înseamnă „peri”. Are multe soiuri, însă doar unul dintre ele este utilizat în produsele pentru îmbunătățirea aspectului. Coada calului este cea folosită pentru frumusețe. Pentru mulți este o plantă neobișnuită. Pentru unii, încă o buruiană persistentă, care crește mulți ani și de care este foarte greu să scapi. Are rădăcini suprapuse și este dificil să le elimini pe toate. Chiar și o rădăcină lăsată în pământ face ca planta să crească din nou. Iar lupta cu îndepărtarea ei reîncepe. Pe de o parte, acesta este un dezavantaj, iar pe de altă parte un avantaj care se traduce într-un acces ușor la proprietățile valoroase ale plantei.

Un avantaj imens al cozii calului este universalitatea sa. Crește în Europa, America de Nord și Africa. Această specie este descrisă drept cosmopolită. De aceea, planta coada-calului este ieftină și ușor disponibilă. Fiecare poate beneficia de avantajele sale!

Coada calului pentru păr, piele și unghii

În cazul plantei coada calului, situația este astfel deoarece este o plantă extrem de versatilă. Lipsa caracterului său frapant vizibil este doar o iluzie, deoarece interiorul ascunde o adevărată vitamină și o bombă nutritivă pentru frumusețe. Studiile arată că planta coada calului este una neobișnuită, a cărei utilizare poate aduce multe beneficii fiecărei persoane.

Avantajul principal este mare conținut de siliciu (coada calului este cea mai bună sursă a acestui ingredient în lume). Siliciul întărește părul și unghiile. Prezența sa permite producerea de proteine care formează structura fiecărui fir de păr, stimulând suplimentar secreția de colagen. Un efect la fel de important care se obține este repararea structurii părului pe întreaga lungime, care protejează împotriva căderii excesive a părului. Siliciul protejează foarte eficient coafura de căldură și impurități. Cercetătorii au remarcat că, spre deosebire de alt ingredient, promovează integritatea biologică a părului. Îi consolidează și structura și are un efect pozitiv asupra luciului. În plus, ajută la îmbunătățirea stării scalpului, eliminând multe probleme care au un efect distructiv asupra aspectului nostru extern.

Coada calului, nu fără motiv, este disponibilă astăzi sub formă de tablete, șampoane, vaporizatoare, măști, infuzii și balsamuri. Folosită atât din exterior cât și pe interior, îmbunătățește starea părului, pielii, unghiilor și a altor sisteme și organe interne importante în fiecare zi.

Cum funcționează exact coada calului asupra părului?

Există multe avantaje aici:

 • normalizează funcționarea scalpului, previne părul gras prematur,
 • întărește întreaga lungime a părului, îl hrănește și îl netezește,
 • susține circulația sângelui,
 • în multe situații, ajută la pierderea excesivă a părului,
 • combate în mod natural mătreața.

În plus, coada calului are efecte favorabile asupra pielii. O face mai fermă, hrănită, cu o strălucire sănătoasă și îmbătrânirea este mai lentă. De asemenea, poate susține tratamentul eczemelor și acneei.

Utilizarea regulată a produselor pe bază de coada-calului înseamnă și că unghiile nu se rup, nu se despică, cresc puternice și sunt mai rezistente la factorii externi. Toate datorită conținutului ridicat de acid silicic și silicati.

Coada calului ajută în cazul cheliei?

În medie, 100 de fire de păr căzute pe zi sunt considerate pierderi normale. Cu toate acestea, medicii precizează că ar trebui să fim preocupați de orice creștere a cantității de păr pierdut, adică de un model diferit de cădere a părului. Factorii care îl influențează pot fi folosirea prea multor produse cosmetice care încarcă structura delicată a părului. Principalii vinovați sunt și stresul, tulburările hormonale, îmbătrânirea și obiceiurile alimentare anormale. În ceea ce privește acest ultim punct, cea mai îngrijorătoare este o dietă monotonă, săracă în nutrienți.

Timp de secole, coada calului pentru căderea părului a fost considerată o soluție extrem de eficientă. În aproape fiecare caz, permite întărirea mai rapidă a părului și previne căderea acestuia. Aduce rezultate uimitoare utilizat regulat în medicina homeopatică. De asemenea, au fost confirmate în numeroase studii științifice (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509882/), care încearcă să explice fenomenul extraordinar al „planta calului”.

Toate datorită siliciului menționat mai sus, dar și seleniului, care susține prelucrarea iodului, afectând astfel favorabil creșterea părului. O deficiență de seleniu este o cauză comună a cheliei. Alte componente ale cozii calului – potasiu, alcaloizi și saponine – au, de asemenea, un efect de întărire asupra structurii părului. În plus, este crucial un conținut ridicat de vitamine – vitaminele C, B1, B2, B3, B5, B6, acid folic, vitaminele E, K, potasiu, sodiu, calciu, iod, magneziu, fier, cupru, compuși fenolici și clorofilă.

Extractul de coada-calului este utilizat pe scară largă (din acesta se produc șampoane, tablete, suplimente și ceaiuri). Coada-calului este administrată foarte des sub formă de tablete. Majoritatea producătorilor de suplimente alimentare folosesc o doză de 300 mg, recomandată de trei ori pe zi.

Utilizarea regulată este suficientă pentru a profita de cele mai bune proprietăți ale cozii-calului. Un beneficiu suplimentar este întărirea organismului și furnizarea de vitamine care au un efect benefic la fiecare meniu utilizat. Coada-calului are efecte benefice asupra dietelor de eliminare.

Alte utilizări ale plantei coada-calului

Planta de câmp coada-calului nu îmbunătățește doar aspectul, dar are și un efect benefic asupra sănătății:

 • ajută la eliminarea inflamației,
 • diuretic, antibacterian și antiinflamator,
 • ajută la sigilarea vaselor de sânge,
 • funcționează asupra pietrelor la rinichi,
 • combate infecțiile tractului urinar,
 • are un efect pozitiv asupra rinichilor și vezicii urinare,
 • are efect în tratamentul tuberculozei,
 • are efect antimicrobian,
 • protejează împotriva bacteriilor, virusurilor și ciupercilor,
 • ajută la bolile articulare, oasele slăbite,
 • este folosit pentru gută,
 • precum și la calmarea rănilor și arsurilor,
 • are un efect benefic asupra metabolismului.

Cum se folosește coada-calului?

Coada-calului de câmp este disponibilă în multe versiuni. Utilizare internă sub formă de capsule ușor de înghițit. Preparatele de acest tip sunt adesea îmbogățite cu vitamina C, niacină și biotină, fier și zinc, care sunt necesare pentru menținerea condițiilor optime ale scalpului în procesul de îngroșare a părului.

O modalitate foarte populară de a folosi avantajele cozii-calului este să o aplici extern, direct pe scalp, unde poate afecta imediat foliculii, întărindu-i și stimulându-i să producă fire noi. În acest fel, mulți oameni au descoperit practic că extractul de coada-calului aplicat pe cap poate rezolva rapid problema părului subțiat.

Coada-calului este de asemenea disponibilă ca o plantă uscată care poate fi folosită sub formă de ceaiuri. Sunt suficiente 2-3 lingurițe de plante turnate într-o cană cu apă fierbinte, puse deoparte 10-15 minute și băute în fiecare zi. Foarte mulți oameni aleg, de asemenea, să prepare ceai tare și să îl folosească pentru ultima clătire a părului în timpul spălării. Acest truc simplu, repetat regulat, poate obține cu adevărat rezultatele dorite!

Ceea ce merită menționat în sfârșit este faptul că planta coada-calului folosită pe păr este o metodă sigură și eficientă, fără efecte secundare. Nu numai că abordează problema subțierii părului, ci are și un efect pozitiv asupra funcționării întregului corp. De aceea, majoritatea oamenilor consideră că merită!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *