Vitamina A pentru acnee – Cum se folosește?

Acneea este o boală a pielii cu care vor face față, mai devreme sau mai târziu, majoritatea oamenilor între 12 și 25 de ani. Problema este răspândită în toată lumea.

Conform estimărilor, boala afectează aproape 80% din populație. Etiologia acneei este destul de complexă, iar găsirea cauzelor bolii nu este adesea ușoară. Cremele sau unguentele cu vitamina A sunt utilizate pentru a ajuta la tratarea erupțiilor cutanate.

Ce este vitamina A?

Vitamina A este un grup de compuși chimici organici – retinoizi care se acumulează în țesutul adipos și au un efect pozitiv asupra sănătății noastre. Cel mai important dintre retinoizi este retinolul, care are efecte anti-cancer, îmbunătățește vederea și, de asemenea, afectează starea pielii, părului și unghiilor.

Medicii care trăiau în vechime le-au recomandat persoanelor nevăzătoare să mănânce ficat de pui, deoarece, după cum s-a dovedit, a afectat pozitiv vederea pacienților. Cu toate acestea, nu și-au dat seama că îmbunătățirea se datora vitaminei A conținută în ficatul de pui. Planta a fost descoperită și descrisă de cercetătorii americani abia la începutul secolului al 20lea, și au asociat efectul ei benefic cu tratamentul orbirii.

Vitamina A este un grup de compuși dintre care beta-carotenul merită o atenție specială. Îl găsim în legume precum spanac, kale, morcovi și dovleac. Beta-carotenul este transformat în retinol în ficat după ingestie. La rândul său, acest lucru se produce numai la produsele de origine animală.

Deficiența de vitamina A

Deficiența de vitamină A este rară, dar, dacă apare, atunci putem experimenta diferite tipuri de simptome neplăcute, cum ar fi:

 • condiție slabă și fragilitate a părului și a unghiilor;
 • uscăciune a pielii;
 • boli, cum ar fi psoriazisul, mătreață, hiperkeratoză, alopecia areata;
 • vedere încețoșată – orbire nocturnă;
 • apetit alimentar slab;
 • acnee.

Merită să acordăm o atenție deosebită ultimului simptom al deficienței de vitamina A, care este acneea. Se pare că retinolul, utilizat sub formă de creme sau unguente, ajută la oprirea dezvoltării leziunilor acneice și contribuie la eliminarea acestora.

Cum se folosește vitamina A?

Merită să soliciți sfaturi medicale înainte de a începe terapia cu vitamina A. Dermatologul va alege metoda potrivită de tratament și va nota medicamente care te vor ajuta să faci față acneei. În plus, medicul poate scrie o recomandare pentru testele care vor ajuta la determinarea cauzelor acneei și la tratarea corectă. Este foarte posibil ca, în timpul terapiei, să fie înregistrate formulări care conțin retinol.

Medicamente și suplimente alimentare care conțin vitamina A:

Zinc plus vitamina A pentru acnee

Unul dintre cei mai populari agenți pentru pielea acneică este un preparat care conține zinc și vitamina A. Datorită faptului că este un supliment alimentar, trebuie să fim conștienți că acest agent nu tratează, ci furnizează doar organismului nutrienți care pot fi de ajutor în tratarea reducerii modificărilor pielii, inhibării secreției de sebum și reducerii dezvoltării afecțiunilor inflamatorii. Produsul trebuie utilizat oral – o capsulă pe zi, pentru o perioadă recomandată de cel puțin 3 luni. Combinația de vitamina A și zinc ajută la menținerea pielii în condiție bună, susține sistemul imunitar și ajută procesul de vedere. În plus, zincul este util în menținerea metabolismului adecvat al vitaminei A. Susține sănătatea părului, pielii și unghiilor și, prin urmare, avem de-a face cu un efect multifactorial.

Când folosești suplimente alimentare cu zinc și vitamina A, merită să ne amintim că cea mai bună soluție care ne va asigura furnizarea corespunzătoare de zinc este în primul rând o dietă echilibrată.

Unguent cu vitamina A

Unguentul cu vitamina A are o gamă largă de aplicații și nu este recomandat numai pentru tratamentul acneei. Există mai multe produse pe piață care sunt înregistrate ca medicamente OTC, adică disponibile fără rețetă. Important, prețurile acestui tip de preparate nu depășesc câțiva zloți.

Unguentele topice sunt caracterizate prin cheratoză excesivă și mâncărime. Ei lucrează bine pentru epidemii, vindecarea rănilor, arsurilor și a degerăturilor. Unguentele cu vitamina A sunt destinate tratamentului leziunilor pielii de pe față și de pe întregul corpul. Specificitatea protejează, accelerează regenerarea epidermei, reduce cheratoza, reduce inflamațiile și accelerează vindecarea rănilor.

De asemenea, există pe piață unguente care conțin vitamina A + E. Și cremele cu o compoziție similară pot fi utilizate pentru acnee.

Cremă cu vitamina A

Cremele care conțin vitamina A, care sunt similare cu unguentele, sunt de asemenea disponibile în farmacii. Ca diferențe, crema este mai puțin grasă, se absoarbe mai bine, iar atunci când este aplicată pe față, nu lasă o peliculă grasă pe piele.

Crema are un spectru larg de acțiune și poate fi folosită indiferent de vârstă sau tipul de piele. Utilizarea regulată a remediului va îmbunătăți starea pielii, cu toate acestea, persoanele cu acnee severă nu vor fi mulțumite de eficacitatea acestuia.

Crema are efect protector și antirid. Susține regenerarea pielii, o netezește și uniformizează culoarea. În plus, ajută la reținerea apei în piele, datorită căreia este constant hidratată. Aceste tipuri de produse contribuie, de asemenea, la reducerea cicatricilor.

Cercetările arată însă că cea mai bună vitamină A pentru față care ajută la tratarea celor mai severe forme de acnee este izotretinoină. Această substanță merită o atenție mult mai mare datorită eficacității sale ridicate în tratamentul acneei.

Izotretinoina – cea mai eficientă pentru acnee

Dermatologii prescriu foarte des izotretinoină pentru acnee, deoarece este eficientă în tratarea acneei foarte severe. Din păcate, această formă de terapie are multe efecte secundare.

Izotretinoina este un derivat al vitaminei A și este disponibil în capsule. Durata standard a tratamentului cu acest medicament este de la 3 la 6 luni. În timpul tratamentului, este esențial să urmezi doza prescrisă și indicațiile medicale.

Utilizarea izotretinoinei este indicată în forme severe de acnee atunci când alte metode utilizate până acum au eșuat. Efectele luării acestui derivat al vitaminei A sunt impresionante, deoarece – așa cum arată studiile – rezolvarea leziunilor cutanate este vizibilă la aproximativ 90% dintre pacienții care decid să trateze acneea.

Acțiunea izotretinoinei

Utilizarea regulată a preparatelor cu izotretinoină inhibă creșterea bacteriilor Propionibacterium acnes , care sunt responsabile de formarea și dezvoltarea inflamației pe piele. Propionibacterium acnes , bacteriile care locuiesc pe suprafața pielii descompun sebumul, eliberând acizi grași care provoacă iritații și inflamații locale. Cu toate acestea, proprietățile izotretinoinei nu se termină aici. Inhibă secreția de sebum și contribuie astfel la reducerea dimensiunii glandelor sebacee. În plus, stabilizează procesul de cheratoză, determinând glandele să se golească, prevenind totodată formarea de noi leziuni acneice.

Datorită izotretinoinei, este posibilă tratarea acneei foarte severe, care până acum a fost rezistentă la alte medicamente. Terapia de preparare se dovedește a fi extrem de eficientă. În plus, tratamentul medical previne formarea de cicatrici și ajută la reducerea celor existente.

Contraindicații

Din păcate, nu toate persoanele cu acnee vor putea începe tratamentul cu izotretinoină. Acest medicament nu poate fi utilizat de:

 • gravide și mame care alăptează;
 • persoane cu insuficiență hepatică;
 • persoane cu exces de vitamina A în organism;
 • persoanele care au un nivel ridicat de lipide din sânge;
 • și persoanele care sunt hipersensibile la izotretinoină.

Atunci când folosești medicamentul, este necesar să se efectueze examene preventive menite să controleze funcționarea corpului. Acest lucru se datorează faptului că izotretinoina poate determina fluctuația unor parametri. În urma unui control, medicul este capabil să evalueze dacă doza prescrisă este corectă sau dacă trebuie redusă.

Nu bea alcool în timpul tratamentului deoarece cauzează tulburări ale metabolismului lipidelor și provoacă încărcarea hepatică.

5 sfaturi pentru persoanele cu piele acneică

În primul rând, – nu îți mai atinge fața tot timpul

Oamenii care se luptă cu acnee sau eczeme au obiceiul de a-și atinge fața. O fac pentru că simt mâncărime, iar zgârierea pielii, sau chiar o periere, calmează. Dar, din păcate, făcând acest lucru des, provocăm răspândirea bacteriilor și transferăm noi microorganisme pe fața cu care trebuie să lupte pielea. Pentru a ne bucura de un ten sănătos și frumos, fără acnee și inflamații, trebuie să ne dezvățăm de obiceiul de a atinge pielea.

În al doilea rând – spală-ți fața doar de două ori pe zi

Oamenii care se luptă cu acneea își spală pielea prea des (chiar de mai multe ori pe zi) sau prea rar – de exemplu, o dată pe zi. Soluția optimă este spălarea feței de două ori pe zi, ceea ce îți va menține pielea proaspătă și curată ore întregi. Dacă avem pielea grasă care produce exces de sebum, atunci în loc să îți speli de multe ori fața, șterge-o cu țesuturi speciale. Să ne amintim că pielea are propria imunologie, iar igiena necorespunzătoare sau sterilitatea excesivă duce la tulburarea și încălcarea stratului lipidic.

În al treilea rând – spune „nu mai stoarce coșurile”

Se întâmplă să există o schimbare a pielii pe fața noastră de care vrem să scăpăm cât mai curând posibil. Stoarcerea coșurilor fără menținerea regulilor de igienă poate duce la exacerbarea leziunilor pielii, transmiterea bacteriilor, inflamații și cicatrici. Pe coșuri mari, deranjante, este mai bine să aplici unguente destinate aplicării la fața locului. Ele eliberează și neutralizează bacteriile, iar înflorirea devine invizibilă în câteva zile.

A patra – dieta

De multe ori nu ne dăm seama cum alimentele pe care le consumăm ne afectează pielea. Produsele cu mulți carbohidrați, cum ar fi dulciurile, pâinea albă și macaroanele, adesea contribuie la formarea acneei. Și produsele lactate în exces pot afecta sănătatea pielii. Recent, s-au spus multe despre produsele care conțin cantități mari de histamină, al căror exces în organism poate duce la modificări ale pielii și alte afecțiuni.

În al cincilea rând – ai grijă de starea ta

Nu doar dieta are un impact asupra sănătății noastre. Și sportul și condiția mentală determină cum arată pielea. Acesta este motivul pentru care merită să găsim timp pentru noi înșine pe care îl vom dedica sportului și timpului liber. Activitatea fizică eliberează hormoni importanți care ne afectează starea mentală. La rândul său, o stare mentală bună ne va permite să facem față mai ușor stresului, ceea ce cauzează adesea exacerbarea modificărilor pielii.

Rezumat

Tratamentul pentru acnee nu se rezumă doar la utilizarea produselor cosmetice. Da, când schimbările pielii ne afectează sporadic, atunci este suficient un unguent. Vitamina A pe care o conține este capabilă să accelereze vindecarea leziunilor pielii. Studiile, statisticile și recenziile arată, însă, că cele mai bune efecte în tratamentul acneei pot fi obținute prin utilizarea unui medicament cu un derivat de vitamina A, izotretinoina. Efectele sunt vizibile după câteva luni de administrare a medicamentului, iar tratamentul este adesea plin de efecte secundare. Pe de altă parte, rezultatele izotretinoinei sunt impresionante, iar majoritatea pacienților sunt vindecați permanent. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că, înainte de a efectua acest tip de terapie, este necesar să contactăm un medic care va ajuta la efectuarea tratamentului.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *